Olika typer av viltstängsel

Viltstängsel är stängsel som är anpassade för att utstänga djur. Den kan gälla tamdjur eller vilt. Det finns fler sorters stängsel som är användbara som viltstängsel.
De vanligaste är;

Nu kan det förekomma fler benämningar på viltstängsel beroende på vilken leverantör det gäller, namn som viltstängselnät, etc kan förekommer. Men grundtyperna är enligt ovan.
 

Stängsel med vridknutar

Bild av en vridknut Hjfht: Där har den översta och understa tråden en diameter av 3,0 mm. Övriga trådar har en diameter av 2,5 mm. Tråden c:a1050N/mm2 .
Hjll: Där har den översta och understa tråden en diameter av 2,0 mm. Övriga trådar har en diameter av 1,6 mm. Tråden c:a1100N/mm2.
Hjl: Där har den översta och understa tråden en diameter av 2,45 mm. Övriga trådar har en diameter av 1,9 mm
Hjf:
Där har den översta och understa tråden en diameter av 3,0 mm. Övriga trådar har en diameter av 2,5 mm
 
Några djur som stängsel med vridknutar kan användas som avgränsning för; rådjur, hjortar, vildsvin, får, älg, ankor, gäss, geter, hundar, strutsar och kaniner.
 


 

Sexkantnät

Bild av ett sexkantnätSexkantnät brukar tillverkas i galvad tråd.
 
Näten finns som standard med en maskstorlek av; 13, 16, 19, 25, 31, 41 och 51 mm. Trådtjocklekar från 0,70 till 1,00 mm. Näten skall vara förzinkade för att kunna klara utgöra ett fullgott skydd.
 
Lämpliga djur att för sexkantnät är; kycklingar, kaniner, höns och harar.
 

Svetsat nät

Bild av ett svetsat nätSvetsat nät tillverkas av galvad tråd.
 
Svetsar nät kan användas som exmpelvis inom pälsdjursuppfödning. Olika mask- och trådtjocklekar finns. Varmförzinkade nät är en förutsättning för bra kvalitet.
 

Plaststängsel

Bild av en sorts plaststängselPlaststängsel gjort i polypropylen och polyeten med UVskydd.
 
Plaststängsel är ett flexibelt nät som förutom viltstängsel även kan användas inom exempelvis idrottssammanhang som bollfångare.