Det är alltid trevligt att bemötas med ett vitt strålande leende, ett leende som många strävar efter att få. Många folk skäms över sina gula tänder eftersom det får dem att se ohygieniska ut. Orsakerna till tändernas missfärgning är färgämnena som finns i läsk, kaffe, och framförallt tobak. Men det finns en väg att uppnå ett strålande leende igen utan att gå den långa naturliga vägen, denna metod är kallad tandblekning.
 

Tandblekning, hur fungerar det?

Så hur fungerar tandblekning? Ett ämne kallat karbamidperoxid tillsätts till tänderna och oxiderar bort missfärgningen. Detta ämne används vid alla blekningar, vare sig du gör det hemma eller hos tandläkaren. Karbamidperoxidet kan ge biverkningar som svagare emalj och mer porösare yta.
 

Tandblekning, billigt och snabbt

Idag så är det väldigt många som väljer att bleka sina tänder tack vare att det är billigt och går snabbt. Denna metod har blivit allt mer populär med åren och i dagsläget så är det väldigt vanligt bland oss svenskar. Antingen så låter man läkaren bleka ens tänder eller så gör man det hemma. Det är mer prisvärt att göra det själv då tandläkaren kan ta ett par tusenlappar för att genomföra blekningen. Ett vanligt blekningskit kostar ett par hundralappar och kan inhandlas i en vanlig affär eller på internet. Att bleka hos tandläkaren ger bättre resultat och går snabbare fast det kostar som sagt väldigt mycket.
 

Bleka tänderna hemma

När man bleker sina tänder hemma så behöver man främst ett blekningskit, detta innehåller allting som man behöver för att bleka sina tänder. När man väl har detta kit så börjar man med att tillverka tandskenorna som ska sitta på tänderna. När tandskenorna är tillverkade så fäster man dem på tänderna och avlägsnar tandblekningsgelen i tandskenorna.
Tänk på att det är den främre sidan av tänderna som är den synliga sidan, så var säker på att du får en bra mängd gel där. Man kan se hur länge man ska ha dessa skenor på tänderna i bruksanvisningarna. Man upprepar sedan detta varje dag tills önskat resultat är uppnått.
 

 

Tandblekning hos en tandläkare

När man betalar en tandläkare för att bleka tänder med karbamidperoxid så gör läkaren likadan process som när man gör hemmatandblekning. Det enda som skiljer sig mellan att bleka sina tänder hemma och hos tandläkaren är att läkaren formar skenorna man använder. Tandläkaren kan också erbjuda laserblekning och porslinsfasad, dessa typer av blekning är mer avancerade och kan kosta många tusenlappar. När man bleker sina tänder med laser så är karbamidperoxid det aktiva ämnet som vanligt, men lasern påskyndar blekningsprocessen och ger i resultat blanka tänder inom en timma.
 
Vid porslinsfasad så slipar man ner ytan på tänderna och belägger denna yta med porslin. Detta är en metod man ska ha i åtanke om man vill ha en väldigt lång hållbarhet.
 

Behåll vita tänder

Om man vill ha kvar den vita färgen, eller helt enkelt vill ha vita tänder, efter en blekning så ska man undvika att konsumera följande: cola, medicin, rödvin, rökning, snus, och te. Äter man ett äpple om dagen istället så rengörs tänderna från missfärgningar, äpplets syra och kött bidrar till denna rengöring av tänderna.