Kroppskontroll och träning

En vacker dag upptäcker man upptäckta att den där aktiva perioden man hade som yngre successivt under årens lopp har förbytts i en mer passiv tillvaro.
Det som förr lik med lätthet att göra är numera en mödosam strapats. Promenaderna har blivit bilresor i stället även om avstånden är korta. Men det är för arbetsamt att gå då mjölksyran sätter in efter några hundra meter redan.
Man har lagt på sig på ett antal onödiga kilon på kroppen. Kilon som gör det jobbigare att transportera sig eller göra något annat fysiskt krävande.
 
Det är då man inser att det är kroppen som bestämmer vad du skall göra, inte du som har kontrollen över kroppen. Då är det dags att skaffa sig kroppskontroll med träning.
 

Konditionsträning för kroppskontroll

Vilket som är den mest effektiva träningen är alltid föremål för diskussioner.
Viktigt är dock att anpassa den till det egna kroppen och inte försöka spänna bågen för högt i början. Det brukar vara ett vanligt misstag bland dem som ger sig till att träna upp i åldrarna.
 
En medelålders otränad man får helt plötsligt för sig att åka Wasaloppet. Startar med att träna omåttligt mycket för att sedan lagom till starten i loppet falla ned i en hjärtinfarkt.
En vettig träning utgår ifrån det läget man befinner sig i vid stunden när man bestämmer sig för att börja.
 


 
Vitsen med det hela med träningen är att ta kommandot över kroppen på sikt. Det är du som skall bestämma när det räcker inte din kropp.
 

Stegvis ökning av konditionsträning

Att gå ut lugnt är det första steget att tänka på när man börjar träna och helt enkelt anpassa träningen till de egna förutsättningarna.
 
Tycker man det är jobbigt att gå 500 meter. Börja då med en kortare sträcka de första gångerna. När man känner att mjölksyran släpper och det blir lättare att lättare att gå den korta sträckan; öka på den successivt men inte med dubbelt så mycket utan måttligt. Om du sedan noterar var någonstans på sträckan det börjar kännas extra jobbigt kommer du efter ett tag upptäcka att den gränsen flyttas fram hela tiden vartefter dagarna går.
Helt enkelt din kondition blir bättre.
Men vänta inte att resultaten kommer på en gång utan det kan ta ett tag före man märker en reell effekt.
 
Ge inte upp även om det känns motigt i början med träningsverk, så sluta inte utan ta en liten kortare promenad. Det viktiga är att du konditionstränar regelbundet. Hur mycket per gång är inte så viktigt utan det är kontinuerligheten som är det viktiga.