Kryddor – en bakgrund

Med krydda menar man oftast någon form av torkade och ibland färska örter eller växter som man antingen använder hela eller i smulad form i matlagning. Vanligt salt, ofta benämnt som koksalt, brukar också anses vara en krydda.
 
Även vissa sorters svamp, exempelvis tryffel, brukar falla in under benämningen krydda. Lök i dess olika former anses också vara en krydda.

 
I Sverige, som inte har någon egen framställning av kryddor i större utsträckning, importerar vi i princip alla de kryddor som saluförs i butikerna. Så har det varit i alla tider, bortsett från den mindre framställning av bergssalt som har förekommit i vårt land.
 
Allt talar för att människan har använt kryddor så länge det över huvudtaget har funnits människor på vår planet. Problematiken med att tillgången på kryddor har varit så ojämnt fördelad har genom historiens gång resulterat i att vissa kryddor har ansetts mer värda än guld och ädelstenar.
 
Egyptierna importerade kryddor från Kina för att kunna tillreda den kryddblandning som användes vid balsameringen av faraonerna. Fenicierna skapade sig under antiken en förmögenhet på den internationella kryddhandeln. När sedan romarna dök upp på scenen introducerades kryddorna som en ingrediens i matlagningen. Till Sverige kom kryddorna någon gång på 1000-talet men det skulle dröja flera hundra år innan vi svenskar till fullo förstod att använda kryddorna i matlagningen på rätt sätt.

 

Matlagning och kryddor

Från att inledningsvis ha varit en ingrediens som exempelvis användes vid balsamering av döda faraoner, vid framställning av parfymer och som tätningsmaterial i samband med båtbyggen blev kryddorna alltså i första hand något man använde för att smaksätta sin matlagning med.
 
Kryddorna var från början en lyx som bara den rika adeln kunde unna sig, men den fortsatta utvecklingen skulle snart möjliggöra för gemene man att krydda sin mat med olika sorters peppar och andra kryddor med exotiskt klingande namn.
 



 
Salt har i alla tider varit vår vanligaste krydda, men när det gäller att ge maten hetta så är vitpepparn vanligast förekommande på kryddhyllan.
 

Nya kryddor

Som ett resultat av svenskarnas resande och den ökande invandringen till vårt land har nya kryddor gjort entré här. Chili kommer från Central- och Sydamerika. Citrongräs har vi tagit med oss från Thailand. Kryddblandningen Garam Masala kommer ursprungligen från Indien och länderna där omkring.