Ordet arborist hör man inte dagligen, därför är det många som inte förstår innebörden av detta ord.
Ordet är grundat på ordet arbor som betyder träd på latinska. Arborist är ett yrke där man arbetar med trädvård, trädbeskärning, och stubbfräsning eller beskärning i allmänhet. Man brukar oftast vårda träd inom tätorter, städer, och främst trädgårdar. Dem brukar även kallas trädvårdare men det beror också på kompetensnivån. Folk som arbetar inom detta yrke brukar även piffa upp träden och ge dem skönhet.
 

Arborist, arbetsuppgifter

Arboristens uppgift är att hålla träden fina, stabila, och problemfria. Dem ska även se till att träden lever länge, detta gör dem genom bra vård och skötsel. Man lägger inte märke till det kanske men folk som arbetar inom detta yrke ger träden liv och skönhet. Utan dessa slags arbetare så skulle dem vackra träden i stan se ut som ett par tråkiga skogsträd.
 
Kronrensning är en sak man måste göra om man vill hålla trädet friskt, det innebär att man tar bort sjuka, döda, eller skadade grenar från trädet. Man brukar använda specialgjorda verktyg när man utför kronrensning. Arboristen brukar oftast klättra upp i trädet med hjälp av både rep och säkerhetssele, att klättra upp i trädet gör det möjligt att nå svåråtkomliga grenar. När alla dessa slags grenar är avlägsnade från trädet så växer det ut nya och friska grenar på trädet, dessa grenar brukar hålla sig stabila i generationer.
 
Arborister brukar oftast fälla träd som kan uppfattas som störande för allmänheten eller för en specifik person. I dem flesta fallen så brukar dem fälla träd som skymmer vägar eller byggnader. Det är väldigt viktigt att fälla träd som växer sig större än byggnader eftersom detta träd kan utgöra en risk för dem som bor i byggnaden om en storm eller något liknande skulle inträffa. När ett träd ska fällas så börjar arboristen med att avlägsna alla grenar som kan uppfattas som störande under trädfällningsprocessen. När alla grenar är avlägsnade så börjar man att fälla trädet och för att underlätta allting så skär man trädet i delar. När allting är gjort så lastar man upp alla träddelar och grenar på en släpvagn eller skotare som senare transporterar bort alla rester.
 
Man brukar gå igenom laborationer, övningar av praktiska moment, studiebesök, egna arbeten , och teoretiska undervisningar när man utbildar sig till arborist. En stor del av utbildningen går till att praktisera på olika arbetsplatser inom natur. Många av dem som har gått denna utbildning brukar starta ett eget framgångsrikt företag. Arborister behövs dagligen eftersom det växer träd runt om i Sverige på platser där det krävs en viss form av tillsyn.
 


 
En trädfällare i aktion. Trädtoppen faller där den skall på marken.