Om Bergvärme

Ett av många sätt att värma upp ett hus är genom att använda bergvärme. Den grundläggande principen är relativt enkel. Ett hål borras ned i berggrunden, djupet kan variera högst väsentligt från ett knappt hundratal meter till ett antal hundra meter.
Därefter förs ett rör ned i det borrade hålet och en flytande vätska cirkulerar genom röret med hjälp av en bergvärmepump.
 
Då temperaturen ligger på omkring 10 grader plus behövs ytterligare några moment för att få temperaturen så den kan användas för uppvärmning. Vätskan passerar då en vämepump som koncentrerar energin så den kan användas till uppvärmning. Tekniken är liknande som det som används i ett kylskåp men åt andra hållet då så att säga. Dvs det skall bli varmare inte kallare.
 

Fördelar med bergvärme

Som teknik anses bergvärme vara driftsäker med litet underhåll. Man skall dock tänka på att tillförsel av el dock är nödvändig för att systemet skall fungera. En braskamin kan vara ett litet extra komplement för att trygga värmen om strömmen skulle vara borta under en längre period.
 

Nackdelar med bergvärme

Nackdelen med bergvärme är främst den höga installationskostnaden då det inte alltid går att beräkna hur mycket arbete som krävs för att det skall fungera. Den enkla principen där är ju djupare hål desto högre kostnad.
 
Det krävs tillstånd från kommunen för att installera bergvärme. En av de anledningarna är de faktum att många bergvärmeinstallationer inom ett tätt område sänker effekten hos varje installation då överskottsvärmen nere i berget skall fördelas på fler källor dvs bergvärmepumpar.
 


 
Relaterat på webbplatsen: Uppvärmning | Ved | Solceller |