Köket som miljö

Köket är en rätt så central plats i ett hus för många. Ett kök fullt av vitvaror skänker glädje till de flesta.
Vitvaror är ett rätt så intressant ord egentligen det avser produkter som kylskåp, frysar, spisar och andra lite större hushållsmaskiner. Nu är de inte alltid de produkterna vita utan kan i princip ha vilka färger som helst. Hade ordet myntas på 1970-talet borde det ha varit något i stil med brunvaror eller orangevaror med tanke på hur modet såg ut då.
Bakgrunden till ordet lär stå att spåra riktigt långt tillbaka när produkterna började göra sitt intrång i de amerikanske hemmen först. På den tiden runt 1920-talet var de hushållsmaskiner vita därav namnet som hänger med än idag. Fast å andra sidan är den övervägande delen av vitvarorna fortfarande vita i dag. Även om det går att få i vilka färger som helst.
 
Den gamla tidens material, riktigt gamla, gjutjärn för i huvudsak spisar är inte har i princip försvunnit helt, även om några få tillverkare som Aga fortfarande tillverkar spisar i gjutjärn. Och materialet har en viss charm och fördel som man kan läsa här om på gjutjärn.
 
En vettig köksinredning hör också till ett kök. Vitt, eller kanske smutsgrått var vanligt förekommande för köksinredningar. Sedan en tid tillbaka är det mer accepterat att skapa köket helt efter sina egna idéer och få en harmoni mellan de sk vitvarorna och resten av köket. Ett kök helt i grönt med en matchande köksinredning kan även det pryda sin plats. Brunt och orange kanske inte är så trendigt i ett kök, men med rätt handlag och sinne för smak och färg kanske även det kan bli något. Även om det nog inte verkar så troligt.
 

Köksmiljöer som mode

Under den bruna perioden i köksinredning (70-talet) blev barkök något som skulle finnas i alla hem. Helt enkelt öppet mellan köket och matrummet med då en avgränsning enbart i form av en typ av bardisk.
En lösning som levde kvar under en period i inredningen av kök.
 
Köksöar är en trend när det gäller kök som är populär. Att placera spisen i mitten av köket. En lösning som kräver ett tilltaget kök för att fungera på ett bra sätt.
Även kök är med andra ord föremål för trender och mode precis som kläder kan vara.