Ekonomi som berör alla

Ekonomi ett område som berör alla. Hur skall pengarna räcka till, vad är det bästa att investera i, hur kommer min pension se ut?
Frågorna är många: en del svar finnas här:

 

Ekonomi för framtiden

Det som för de flesta ligger långt fram i tiden är pensionen. Den består enkelt sätt av tre delar. En av dessa delar är den allmänna pensionen. Det är också den som redovisas i det oranga kuvertet som kommer en gång per år. Det är den delen som administreras av PPM, Premiepensionsmyndigheten.
I nuläget avsätts 18,5 % av lönen och andra förmåner till det sparandet. Det sparandet kan man på egen hand bestämma hur det skall utformas.
Då antalet sparformer är hundratals krävs en rätt så god förmåga för att kunna välja det som ger mest avkastning. En förmåga som de flesta av oss saknar. Eller kanske inte har intresse av att lära in.
Oavsett vilket lär de stora flertalet få sina besparingar krympa i lågkonjunkturer, utan möjlighet att kunna göra något åt det.
 
Den andra delen av pensionen är tjänstepensionen. Den delen har inte alla utan det varierar från yrkesområde och de avtal som finns med de olika företagen. Det sparandet är i allmänhet inget man kan påverka själv ifråga vilka placeringar som skall göras.
Den tredje och sista delen av pensionen är det frivilliga pensionssparandet. Där tar man ett aktivt val i placeringarna och väljer själv vilket belopp som skall sparas regelbundet.
Men det är samma sak här som med den allmänna pensionen. Goda kunskaper krävs för att inte det sparade kapitalet skall krympa.
 


 

Närliggande ekonomi

Ekonomiska frågor som ligger närmare i tid än pensionen är det som rör vår vardagsekonomi. Kommer lönen räcka till den här månaden är en sådan fråga som många tyvärr måste ställa sig. I takt med att de ekonomin svänger i ett samhälle drabbas en del grupper sämre än andra. Framför allt de som saknar högre utbildning och som av olika orsaker har svårt att flytta dit arbetena finns.
 
För unga som inte kommit ut i arbetslivet finns särskilda problem med ekonomin. Snabblån är en växande trend bland många att ta. Enligt rapport från Kronofogden så ökar antalet sms-lån som går dit rekordsnabbt.
Till stor del anses det bero på att lånen är ovanligt lätta att få, någon kreditupplysning görs knappast. I del fall den görs så godkänns faktiskt även de som fått betalningsanmärkningar på sig tidigare.
Nu tar knappast utlåningsföretagen någon större risk trots att personerna har dålig ekonomi. Företagen använder i princip Kronofogden för att hantera inkasso åt dem. Kostnaden för företagen blir ju på ett sätt billigare än att anlita ett regelrätt inkassobolag.
 


 
Relaterat på webbplatsen: | Smslån – snabblån |