Sms-lån, ett lån om 500 till 4000kr som ska betalas tillbaka i en klumpsumma efter 30 dagar. Företagen har namn som Folkia, Mobillån och Ferratum och har i många fall ingen annan verksamhet än korttidskrediter. Vissa undantag finns som till exempel Folkia som också säljer vanliga lån utan säkerhet.
 
Sms-lån blev snabbt mycket impopulära bland den breda allmänheten, men lika snabbt mycket populära bland dem som tar lånen. Undersökningar har uppskattat att 185 000 personer har tagit ett sms-lån så det är ganska många personer som i och för sig bara utgör två procent av befolkningen. Trots allt så har den överhängande delen av befolkningen alltså inte tagit ett sms-lån, någonsin.
 
Under 2008 lämnades till Kronofogden 35 775 ärenden om betalningsföreläggande. Ett ärende om betalningsföreläggande betyder att ett företag trots påminnelser inte fått betalt av en kund och därför skickat ärendet till Kronofogden för att få hjälp med indrivningen. Kronofogden skickar då ut ett brev där de berättar att de nu har hand om ärendet. I detta steg betalar en överhängande majoritet sina skulder mycket fort.
 
Några av dem kan dock fortfarande inte betala och Kronofogden blir därför tvungen att driva in skulden genom utmätning av lön eller egendom. Det är väsentligt för sammanhanget att 35 775 ärenden om betalningsföreläggande inte kommer från 35 775 personer. Istället är det mycket vanligt att samma person ligger bakom flera simultana förfrågningar. Av de 35 775 ärendena blir långt från alla till betalningsanmärkningar.