Utveckling byggmarknaden

Marknaden för olika typer av byggvaruhus verkar vara outsinlig. Antalet nya butiker och kedjor som etablerar sig i Sverige växer rekordartat. Någon form av utslagning av butikerna verkar inte ha ägt rum än, utan de flesta verkar kunna få fram köpare. En trend inom branschen är att större kedjor etablerar sig inom landet samt att mindre byggbutiker slås samman till större enheter eller läggs ned till förmån för en mer koncentrerad marknad. Utbudet av butiker är stort och det är ibland svårt att välja rätt butik eller hitta en som ligger nära till geografiskt. En sammanställning av olika butiker finns här på byggvaruhus.
 

Intresse för byggmarknaden ökande

En förklaring till den stora ökningen av byggmarknaden lär vara flera. En anledning kan vara den uppsjö av alla olika Tv-program som just fokuserat på olika former av byggande, renovering och närliggande områden. Hantverkarna inom branschen är inte odelat förtjusta i utvecklingen. Det kan vara förståeligt då det minskar deras arbetstillfällen något när alla tror sig kunna sköta en ombyggnad eller renovering på egen hand. Ett problem där är att det inte alltid är så lätt som det ser ut på TV att renovera på egen hand. Ett bra tips där är att om det gäller mer kvalificerade arbeten är att ta en expertis som hjälper till. Ett bra ställe att leta på är på renovering. Där ett antal yrkesskickliga hantverkare erbjuder sina tjänster.
 

Byggmarknaden, utveckling på gott eller ont

Om utveckling med ett stort antal byggbutiker som i många fall tillhör kedjor och människors intresse att själva göra arbetet är bra eller inte återstår att se.
En nackdel är att om mycket arbete på hus och lägenheter utförs av dem som inte riktigt kan det hela är att arbetena blir slarvigt utförda. Det kan i sin tur ge upphov till ett antal problem för framtiden. Dels när huset skall säljas men även för den som själv utfört arbetet och bara några år senare måste göra om det.
Nu är inte byggbutiker något nytt fenomen utan har sitt ursprung på sent 1800-tal då i stort sätt varje ort hade någon form av butik eller handelsbod där det mesta kunde inköpas.
Skillnaden nu är mer att de små handelsbodarna försvunnit och håller på att ersättas med större byggmarknader som har ett nära nog fullständigt sortiment av produkter inom bygg.
Men visst är det en fördel att kunna hitta saker som fönster, dörrar eller en trappa på samma ställe.