Fläckvist håravfall

Håravfall kan innebära problem. En form som både drabbar kvinnor, barn och män är fläckvist håravfall. Det är en sjukdom som innebär att immunsystemet hindrar hårsäckarna att vara aktiva. Det får till följd att håret faller av. Namnet på det fläckvisa håravfallet är alopecia areata. Sjukdomstillståndet kan komma och gå och är därför svårt att förutse. Håret kan komma tillbaka för att sedan ånyo falla av. Någon hälsorisk för övrigt innebär sjukdomen inte men kan ställa till med en hel del psykiska problem för den som drabbas av den. Behandling finns mot alopecia areata.
 

Andra orsaker till håravfall

Förutom alopecia areata kan även hårvavfall orsakas av faktorer som; medicinska som t.ex. efter en cancerbehandling, ärftliga faktorer, mekaniska orsaker eller påverkan av kemiska omständigheter. Även psykisk stress kan orsaka håravfall. En viss koppling till mjäll och mjälleksem verkar finnas också som orsak till håravfall. Vid manligt håravfall, som är vanligast, följs i allmänhet en skala som kallas för Norwood-Hamilton. Håravfallet kan då börja på olika ställen. I hårfästet framtill eller som en kal fläck bak på huvudet. Håravfall hos män går att behandla.
 


 

Kvinnligt håravfall

Håravfall hos kvinnor är ovanligare än hos män. Men förekomsten är på intet sätt speciellt ovanlig. Snarare tvärtom. Men då håravfall hos män är vanligt och på ett sätt socialt vedertaget kan reaktionerna på kvinnligt håravfall vara lite besvärligare. Detta då det faller utanför det som betraktas som norm och vanligt. Att en man rakar av sig allt huvudhår då han börjar tappa delar av det ses som naturligt. En kvinna som gör samma sak är ovanligare. Peruk kan vara ett alternativ till att dölja det. Alternativt olika former av kirurgiska ingrepp som hårtransplantationer. Men även håravfall hos kvinnor kan lindras eller behandlas med naturläkemedelsbaserade metoder.
 

Metoder mot håravfall

Förutom de nämnda metoderna om kirurgiska ingrepp går det att använda en smidigare och vänligare behandlingsform mot kropp. Att använda sig av en naturläkemedelsbaserad metod är det mest skonsamma för kroppen. Olika h årkliniker har behandlingar mot håravfall. En del behandling baserar sig på naturläkemedelsmetoden.