Spa som ort

Belgien kan stoltsera med att vara ursprunget till begreppet Spa. Detta då orten Spa finns just i Belgien. Där var förr tiden en av de första kurorterna, detta då orten hade många mineralhaltiga och varma källor i sin närhet. Orten grundades runt 300 – 400 f kr. Det dock betydligt längre tid före den blev känd som en kurort. Närmare bestämt 1000 år, enligt andra källor t.o.m. 1400 år. Oavsett vilket är ursprunget till spa som begrepp just sprungen ur orten med samma namn. Boston Spa i Storbritannien får tyvärr känna sig passerad ifråga om kändisskap. Men å andra sidan kanske det är som med Piaggio för Spa i Belgien. Nog inte många som vet att Piaggio namngav sin egentillverkade skoter till vespa.
 

Spa i det lilla formatet

Från att i början ha varit kopplat orter till varma källor och bad, har spa numera fått en mer vidsträckt betydelse. Spa som begrepp omfattar nu allt ifrån enkla badkar i hemmet till lyxiga hotellanläggningar.
Det enklaste sättet att själv skapa en spakänsla är att använda sitt eget badrum. Ett varmt bad, några levande ljus, lugn och harmonisk musik. Stäng av mobiltelefonen, lägg av luren på den fasta telefonen. Låt dig inte störas av något. Några droppar väldoftande olja i badkaret gör upplevelsen nästintill perfekt.
 

Spa utan ansträngning

Enklaste är att låta någon annan sköta rekreationen. Det finns både i Sverige och utomlands ett antal anläggningar som kan erbjuda en spaupplevelse. Ett enkelt dagsspa kan omfatta, förutom tillgången till pooler, relaxavdelningar och bastu, olika drycker, frukt, en enklare och hälsosam lunch. En badrock och tofflor är också en förutsättning.
 
Man kan ta upplevelsen ett steg till genom att lägga till en ansiktsbehandling, aromainpackning, peeling, en lerkur eller helt enkelt en vanlig manikyr. Det är ett sätt att skapa sig både inre och yttre skönhet. Andra sätt att uppnå fysik och psykiskt skönhet och vad det egentligen innebär hittar du här på skönhet.
 

 

Spa och spaanläggningar i Sverige

Det finns ett antal olika anläggningar att välja bland i Sverige om man är ute efter en avkopplande upplevelse. Från Ystad Saltsjöbaden i söder till anläggningar vid riksgränsen. En del av enklare karaktär och naturligtvis en hel del andra med betydligt lyxigare omgivning och miljö. Om man inte vill besöka en spaanläggning kan man med fördel bygga ett spa i hemmet. Mer tips finns på spabad.