Gjutjärnsstekpannor och stekpannor, stekjärn i gjutjärn

En rätt skött stekpanna i gjutjärn kan hålla i generationer.
De kan användas på olika typer av plattor som; gjutjärnsplattor, gaslågor, induktionshällar, halogenplattor och glaskeramikhällar.
Gjutjärn är en bra värmeledare och fördelar värmen jämt.
För att pannan och matlagningen skall komma till sin rätt bör riktigt smör och grädde användas, inte surrogat med låg fetthalt.
 

Tillverkare av stekpannor i gjutjärn

 

Ronneby Bruk

Bygger på gamla traditioner från Kokums, i samma lokaler, även en del av personalen finns kvar från den gamla Kokumstiden. Håller kvalitetstraditionen med gjutjärn levande till fröjd för de som uppskattar kvalitet och omsorg i köket. På senare tid har deras, av Sigurd Persson formgivna, gjutjärnsserie Maestro, blivit mycket uppskattat.
Ett företag som bla har fått dessa utmärkelser.
Bäst i Test, grillpannor, nov 06 i Holland, Bäst i Test, grillpannor, dec 06 i Sverige, Bäst i Test, fondueset, febr 07 i Sverige
 

Skeppshult

Skeppshults Gjuteri finns i Småland och startade sin tillverkning 1906. De tillverkar produkter för hushållet i gjutjärn. Sortimentet omfattar förutom stekpannor även hushållsprodukter som; grillpannor, traktörpannor, wokar, såskastruller, smörsmältare, pannkaks- och plättpannor, stekgrytor, gratängformar.
Stekpanna Skeppshult. För en ännu större bild, klicka! En stekpanna från Skeppshult
 


 

Ronab

Ett företag som var en avläggare till Kokums finns numera inte kvar längre.
Stekjärn från Ronab i Ronneby. För en ännu större bild, klicka! Ett stekjärn från Ronab
 

Kokums produkter i gjutjärn

En mycket stor tillverkare var Kockums som också hade en omfattande produktion av emaljerade hushållsprodukter i gjutjärn.
Stekpanna Kockums. För en ännu större bild, klicka! Kockums Nr 3
 
Några blandade gjutjärnsstekpannor

Stekpanna Nr 2 från Skeppshult. För en ännu större bild, klicka!
Skeppshult Nr 2 Stekpanna Nr 2 från Skeppshult. För en ännu större bild, klicka! Askkopp i gjutjärn från Skeppshult
 

Skötselråd för stekpannor i gjutjärn

Rätt använd räcker det med att borsta ur stekpannan noggrant i enbart hett vatten. Torka därefter stekpannan/stekjärnet/stekgrytan eller gjutjärnsgrytan mycket ordentligt på in- och utsidan.
 
En gjutjärnstekpanna skall inte maskindiskas. I undantagsfall kan lite handdiskmedel användas, men det kräver att stekpannan återinfettas efteråt. Ett sätt att återinfetta den är att koka upp grädde på svag värme i pannan. Det går också att smörja in pannan ordentligt med matolja eller steka in den med smör.
Använd inte olivolja, den är smakrik och lämpar sig i allmänhet inte för högre temperaturer. Med smör och grädde avses de riktiga, naturliga, produkterna inte de kemiska substanserna som kallas för lightprodukterna.
 
Oavsett vilken metod som används måste pannan vara ordentligt rengjord före och inga rester av diskmedel får finnas kvar.
Verkar skötselråden för ansträngande tycker Du nog inte om matlagning heller och då går det lika bra att använda en teflonstekpanna. Fast var lite försiktig när Du skall kasta den, tänk på att det kan bli dyrt om man gör det på fel ställe…
 

 
 
 
Relaterat: Smör | Gjutjärn | Om smör |