Påskmat är en underbar företeelse med oändlig möjlighet till variationer.
Dessutom kan många rätter förberedas innan. När gästerna anländer vid lunchtid bjuds på en saftig sillsallad med äggklyftor.
Ett grovt rågbröd och ett par vällagrade ostar smakar mumma till anrättningen.
Och naturligtvis ett glas öl med tillhörande snaps.

Stämningen är hjärtlig. Samtalet fokuseras på den underbara innevarande årstiden vår.
Påskmat är djupt förknippat med ägg. Därför är det lämpligt att sysselsätta sina gäster med att måla färdigkokta ägg till morgondagens frukost. – I väntan på en god påskmiddag. –

– När de målade äggen placerats i kylskåpet och gästerna tvättat av sig färgen har timmar med skratt och gemenskap förflutit. –

Och vips så står en påskförrätt på bordet.
– Redan nu kan man sniffa i sig ljuvliga dofter från ugnen. Lamm, vitlök och örter. – Nåväl, förrätten på svarta assietter kontrasterar i färg mot den kallrökta laxen.
Ett vårgrönt salladsblad. Ovanpå det en laxskiva hoprullad med pepparrot. En liten dillkvist och citronklyfta. Några snittar vitt bröd med ett tunt lager av ädelost. – Och ett svalt fylligt vitt vin att skölja ner med.–


Stämningen är hög. Doften av påskmåltid gör sig mer och mer påmind. Lammsteken med alla dess örter och späckad med vitlök väntar.

Man hör ett sus från allas läppar. Hänförelse.
Helstekt smålök, ungsstekta tomater och därtill en ljuvligt doftande lammstek.
Steken, påskmiddagens höjdpunkt, trancheras vid bordet. Den är just så rosa som den skall vara. Saftig.
– Och till detta underverk serveras smörigt potatismos kryddat med muscot.
Och ett fylligt rödvin –

Det börjar bli ganska sömnigt nu efter all mat. Därför är det skönt att gästerna kan förse sig själva med påskfrukost imorgon.
Ägg, som dom själva målat, och till det några sillsorter från kylen.

Till lunch äter vi en god Janssons Frestelse – utan snaps. Och gästerna åker hem mätta, nöjda belåtna efter den påskmat som serverats.